Istunnon aikaraja ei-aktiiviselle läsnäololle on päättymässä. Jatka aikaa 120 minuutilla napsauttamalla OK.
Manutan-tuotteiden ympäristövaikutus
.Manutan ottaa käyttöön ympäristövaikutuspisteytyksen, jotta asiakkaana voit tehdä harkittuja ostoja, analysoida tuotteiden elinkaarta ja lisätä edelleen toimittajiemme sitoutumista ekosuunnitteluun.
Mikä on ympäristövaikutuksemme asteikko?
Manutan esittelee ympäristövaikutusmenetelmänsä auttaakseen sinua tekemään harkittuja ostoja, käyttäen asteikkoa A:sta E:hen. Ympäristövaikutus määritetään analysoimalla tuotteen koko elinkaarta, raaka-aineiden louhinnasta elinkaaren loppuun, käyttäen tunnustettua viitekehystä (PEF). PEF huomioi 12–16 ympäristöindikaattoria, mukaan lukien hiilidioksidijalanjälki, resurssien käyttö, vesien saastuminen ja vaikutukset ihmisten terveyteen jne.
Tällä lähestymistavalla Manutan haluaa myös sitouttaa toimittajamme ekosuunnitteluprosessiin.
Tuotteen elinkaari
Kuinka Manutan mittaavat tuotteen ympäristövaikutuksia?
PEF-menetelmä, jonka on kehittänyt Euroopan komissio
Ohjeet koko tuotteen elinkaaren perusteella
Tiedot toimittajiltamme
Tuotepaino, raaka-aineet ja niihin liittyvät painot, alkuperä
Standardoidut arvot
Valmistusprosessit, pakkaus, energiankulutus
Tuotteen ympäristövaikutusten laskeminen kaikkien vaikutusindikaattoreiden mukaan (x16)
Vaikutustekijät kansainvälisistä tietokannoista
ABCDE-luokitus
- Tehonmittaus suoritetaan EU:n hyväksymän ja kullekin tuotekategorialle mukautetun PEF-metodologian sekä siihen liittyvien kansainvälisten tietokantojen mukaisesti.
- Tämä menetelmä perustuu elinkaarianalyysin (LCA) periaatteisiin, jotka ovat tiukka tieteellinen menetelmä ympäristövaikutusten mittaamiseksi ISO 14040-44:n mukaisesti.
- Tuotteen ympäristövaikutus mitataan keräämällä kahta tyyppiä tietoja: pakollisia tuotetietoja, jotka kerätään toimittajilta (kuten tuotteen materiaalikoostumus, paino ja valmistuspaikka), ja standardoitua tietoa, joka määritellään ohjeissa, kun tietoja ei ole saatavilla.
Sisäisiä tarkastuksia ja ulkopuolisten yritysten arvioita tehdään valikoimasta tuotteita varmistaaksemme toimittajiemme luotettavuuden ja lopullisten tulosten luotettavuuden.
PEF-menetelmän 16 vaikuttajaa
climate change
water scarcity
land use
acidification
ozone depletion
human toxicity
non cancer effects
health risk
marine eutrophication
eco-toxicity freshwater
terrestrial eutrophication
particulate matter
respiratory inorganics
resource use mineral
resource use energy carriers
aquatic freshwater
eutrophication
human toxicity cancer effects
ionising radiation
photochemicals ozone formation
Tämä lähestymistapa mahdollistaa vaikutusten laskemisen 16 ympäristöindikaattorille, kuten ilmastonmuutoksen vaikutus (kgCO2e), luonnonvarojen köyhtyminen, ilmakehän hienojakoiset hiukkaset ja vaikutukset ihmisten terveyteen.
Tuotteiden ympäristövaikutusten laskemiseen käytetyt tiedot ovat seuraavat:
- Toimittajilta kerättävät ensisijaiset tiedot ovat raaka-aineet ja niihin liittyvät painot (tuotteen koostumus) ja valmistuksen alkuperä.
- Oletustiedot ovat käytetyt prosessit, pakkaustyyppi, valmistusprosessin energiankulutus, kuljetus jne. Näitä tietoja pidetään metodologisissa ohjeissa sellaisina, jotka vaikuttavat vähiten tuotteiden ympäristöjalanjälkeen ja jotka ovat toimittajien vähiten saatavilla. Metodologiset tietovarastot pitävät näitä tietoja vähiten tuotteiden ympäristöjalanjälkeen vaikuttavina tai vähiten toimittajien saatavilla. Toimittajat voivat muokata oletustietoja, jos haluavat tehdä niin. Ympäristön kannalta ne painotetaan aina siten, että ne eivät anna etua tuotteelle, jonka tiedonkeruu on epätarkempaa.
Kuinka Manutan luokittelee tuotteensa?
Tuotteiden luokittelua varten Manutan vertaa arvioidun tuotteen PEF-yhdistelmävaikutuspisteitä PEF-menetelmällä määritellyn painotuksen mukaisesti (16 ympäristöindikaattorin aggregaatti) kaikkiin luokkansa* tuotteiden kokonaisvaikutuspisteisiin. Manutan jakaa sitten tuotteet seuraavan jaottelun mukaisesti käyttämällä asteikkoja A:sta E:hen. Kunkin kategorian lopullinen jako näkyy alla:
Erittely kaikista tuotteista kategorioittain
A edustaa tuotteita, joilla on luokkansa pienin ympäristövaikutus, ja E tuotteet, joilla on suurin. Tuotteen kokonais-PEF-pisteet ja ABCDE-luokitus voivat muuttua ajan myötä sen koostumuksessa tai suunnittelussa tapahtuvien muutosten tai metodologisten ohjeiden tai kansainvälisten tietokantojen päivitysten seurauksena. Lisäksi tuotteen luokitus, joka muodostuu verrattuna muihin luokkansa tuotteisiin, voi myös muuttua luokan kehittyessä.
*Luokittelu tehdään Manutan-tuotteiden samanlaisia tarpeita täyttävien kategorioiden sisällä, jotka on määritelty yksikön toimesta (kuten tuolin "istuin vähintään 50 cm:ssä 1 vuoden ajan").
Kumppanimme ja standardimme
Osana hankkeen käyttöönottoa kumppanimme Glimpact arvioi kunkin tuotteen ympäristöjalanjäljen käyttämällä Euroopan komission hyväksymää PEF-metodologiaa ja kansainvälisistä tietokannoista poimittuja päästökertoimia:
Henkilökohtaiset suojavarusteet: konsortion "Glimpact Xtex" -standardi, joka on eurooppalaisen PEFCR Apparel & Footwear v1.3 -standardin ja siihen liittyvän CE-tietokannan "PEF LCDN EF2.0" mukainen.
Toimistokalusteet: "Tuoteluokkasäännöt (PCR) - Furnitures -Glimpact - V1" ja Euroopan (LCDN = Life Cycle Data Network) ja EcoInvent-tietokannat.
Jatkamme strategiaamme
Ympäristövaikutusten pisteytys, joka perustuu tunnustettuun PEF-metodologiaan, joka ottaa huomioon tuotteen koko elinkaaren ja ympäristövaikutukset, on otettu käyttöön ensimmäistä kertaa toimistokalusteiden kategoriassa (kaapit, pöydät, tuolit ja istuimet) sekä otokseen Henkilökohtaiset suojavarusteet (PPE) tuotteet.
Manutan aikoo ottaa tämän pistemäärän vähitellen käyttöön kaikissa kategorioissaan ja on sitoutunut jatkuvaan parantamiseen tukeakseen asiakkaidensa ja tavarantoimittajiensa yhteiskuntavastuun (CSR) aloitteita. Manutan seuraa ja noudattaa säännösten muutoksia ja tietokantojen rikastamista ja aikoo perustaa ABCDE-luokitukset markkinareferensseihin heti, kun ne tulevat saataville.